Vieja synspila


Generel beskrivelse
Vieja synspila blev første gang beskrevet af Hubbs i 1935. Nogle mener, at den er samme art som C.melanurum.
Har også gået under navne som Cichlasoma synspilum og Paratheraps synspilum.

Hovedet og bryst på synspilum er stærkt rødt, mens siderne prydes af en flot gylden farve. Den har et bredt sort vandret bånd på haleroden. Det kan være svært at skelne kønnene, men hannerne kan udvikle pandepukkel.

Den lever i Guatemala og Mexico og i en del kystfloder i Belize. Den lever oftest i søer eller i floder med stilleflydende vand. Lever helst over sand og mudderbund.

I naturen vil de, under legen, grave dyber gruber i sandbunden, hvori de lægger æggene. Vieja synspila er substratlegere, og begge forældre deltager i plejen af ynglen. Ynglen er klækket efter ca 4 dage og fritsvømmende efter ca 8-10 dage. Hunnen kan producere forholdsvis store kuld på op til 1000 æg.

Akvariet bør opbygges med trærødder og store sten. Akvariet bør være forholdsvis stort, da synspilum bliver ret stor. Den er stærkt revirhævdende. Her anbefales fra 500 liter og opefter. Til denne størrelse bør der kun være ét par, da den kan være forholdsvis aggressiv mod sine artsfæller. Andre arter kan den fint lade være - sålænge fiskene er så store, at de ikke er potentielle foderemner. Man kan med fordel købe Vieja synspila som ungfisk, og lade dem danne par i opvæksten.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Vieja er en monogam pardannende substratleger. Som typiske substratlegere, finder de et område i akvariet, som de rengører. Begge par hjælpes ad. Dog er det ofte hunnen, der primært står for arbejdet. Typisk vælges en flad sten. Her lægges æggene, og begge forældre passer på dem. Det er ikke unormalt, at især hannen kan finde på at æde æggene ved de første forsøg. Når æggene efter en ½ til 1 uge klækker, så flyttes ungerne ofte. I starten lever ungerne af deres blommesæk. Herefter kan de fodres med småt foder som f.eks. nyklækket eller afskallet artemia. Når ungerne er fritsvømmende efter 10-14 dage, følger forældrene dem rundt i akvariet. Her kan de andre fisk i akvariet få nogle gevaldige stryg, hvis de kommer for tæt på, hvorfor de bør være flyttet inden. Hvis der forsvinder en del unger undervejs, så er det ikke unormalt at der forekommer lidt kannibalisme.

Antal unger
300-1000

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger bimmer
Waagø (Slettet)
Bruger udiet (Inaktiv)
Vandland (Slettet)
Bruger Elvis
Bruger Muldbak89 (Inaktiv)
Bruger Pemaj (Inaktiv)
Bruger plecostomusen
Bruger JGJensen (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Central Amerika

Videnskablig beskrevet
Hubbs, 1935

Udseende
Størrelse han
35

Størrelse hun
30

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
27

Min. pH
7

Max. pH
8

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
  • Cichlidesticks
  • Levende føde
  • Tubifix
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Lasse Christiansen Korrektur, Laura 2013

    Udskrift venlig version