Vieja bifasciata

Billeder

Varianter
Ingen
Generel beskrivelse
Dette er en af de mest farvestrålende cichlider fra Mellemamerika. Vieja bifasciata kommer fra den sydlige del af Mexico. Her lever den i rolige floder, hvor træer danner skygge. Bundlaget er fint sand til kraftigt grus. Sten, planter og rødder danner skjul og huler. Vieja er altædende, og man bør forsøge sig med varieret kost. Vieja bifasciatus er også observeret spise planterester fra bunden og alger i naturen.

Hannerne bliver større og fyldigere end hunnerne. Fisken bliver af flere betegnet som så aggressiv, at det anbefales kun at holde dem som etablerede par eller som enkelt individ. Flere individer sammen kræver meget store akvarier med mange skjulesteder. Det er en god regel at have et skillerum til akvariet liggende, eller anden mulighed for at separere fiskene. Hannen kan i perioder blive meget aggressiv, og det kan blive nødvendigt at adskille ham fra hunnen.

Vieja bifasciata har en særdeles god appetit, og kan på kort tid vokse sig stor. F.eks. er det beskrevet, at Vieja bifasciata er vokset fra 5 til 13 cm. på blot 3 måneder!

Mht. valg af andre fisk i akvariet, så skriver nogle, at den kan trives sammen med større robuste fisk, mens andre skriver, det ikke går. Fx at Vieja bifasciata vil styre hele akvariet, og den vil dø i kampen for at komme til det.

Der er ingen grund til at have planter i akvariet, da de sandsynligvis hurtigt bliver spist. Man er naturligvis velkommen til at plante akvariet til, for fiskene synes godt om det, men chancen for, at planterne holder ret længe, er ikke stor. Dette er også en fisk, der kan omrokere et akvarium, især i sit forsøg på at rengøre et område til æg. For at få dem til at yngle, behøver man ikke ændre på vandværdierne. En pH lidt over syv og medium hårdt vand.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Vieja er en monogam pardannende substratleger. Som typiske substratlegere, finder de et område i akvariet, som de rengører. Begge par hjælpes ad. Dog er det ofte hunnen, der primært står for arbejdet. Typisk vælges en flad sten. Her lægges æggene, og begge forældre passer på dem. Det er ikke unormalt, at især hannen kan finde på at æde æggene ved de første forsøg. Når æggene efter en ½ til 1 uge klækker, så flyttes ungerne ofte. I starten lever ungerne af deres blommesæk. Herefter kan de fodres med småt foder som f.eks. nyklækket eller afskallet artemia. Når ungerne er fritsvømmende efter 10-14 dage, følger forældrene dem rundt i akvariet. Her kan de andre fisk i akvariet få nogle gevaldige stryg, hvis de kommer for tæt på, hvorfor de bør være flyttet inden. Hvis der forsvinder en del unger undervejs, så er det ikke unormalt at der forekommer lidt kannibalisme.

Antal unger
300-1000

Info
Type
Cichlider, Central Amerika

Handelsnavn
To-bånds cichlide eller To-stribet cichlide. De bliver også kaldt for "Bifa"

Videnskablig beskrevet
Steindachner, 1864

Udseende
Farver
Den har et tydeligt sort tværbånd, der starter efter gællen og går ned mod haleroden. Omkring det sorte bånd, kan fisken være kraftig guldmetalfarvet. Oven over det tydelige sorte bånd, har fisken et svagere bånd, der ikke er så skarpt kantet op, ligeledes i sort. Fisken kan være rødfarvet på store dele af kroppen, men dette er dog oftest mest tydeligt ved bug, hoved og hale. Under leg er der fuld farve på, og når fisken bliver skræmt, bliver den helt mørk i farven, og får næsten gulligt selvlysende øjne.

Størrelse han
35

Størrelse hun
30

Varianter
Ingen

Optimale Forhold
Min. temperatur
25

Max. temperatur
30

Min. pH
7

Max. pH
8

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Alger
 • Artemia
 • Cichlidesticks
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Røde)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Tubifix
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Karl-Henrik Arendt Korrektur, Laura 2013

  Udskrift venlig version