Cincelichthys pearsei

Billeder

Cichlasoma pearsei

Generel beskrivelse
Hannen og hunnen ligner utrolig meget hinanden. Kroppen er sammenpresset og høj. Lige over hovedet og på halen er den lyseblå/lilla. Den har en stor mørkebrun plamage på bugen og et godt stykke op på kroppen. Den har endvidere 8 tværbånd på kroppen. Ellers er kroppen hvid, med en sort prik på halen. Hannen bliver højere og længere end hunnen. Hunnen vil oftest være knap så farvestrålende og med en mere rund mave.

Cincelichthys pearsei blev i 1936 videnskabeligt beskrevet af Hubbs. Den har fået sit navn efter professor A. S. Pearse.

Arten forekommer ved den sydlige del af Mexico, Usumacinta bækkende og Champoton floden ved Guatemala.

Cincelichthys pearsei lever i et meget mudret miljø, hvor sigtbarheden oftest er meget ringe. Der er ikke mere end 7 meters dybde der.

Udenfor yngletiden lever sky arter i grupper.

Akvariet bør ikke være mindre end 720 l. og skal indrettets med et bundmateriale, der er mixet med sand og finere grus, masser af trærødder, mindre og større sten, men undgå planter, da den vil se det som en del af dens menukort. Det er en art, der er forholdvis let at holde. Det er en stille og rolig art, der gør, at man godt kan holde flere individer i samme akvarium.

Man skal helst holde den sammen med andre mellemamerikanske cichlider fra samme område, her kan nævnes: Maskaheros argenteus, Vieja synspila, Petenia splendida, Wajpamheros nourissati, Rocio octofasciata, Trichromis salvini, og Thorichthys meeki.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Når arten er klar til at yngle, og finder et sted, som de kan bruge som yngleplads, begynder både hannen og hunnen at fjerne sand og sten. Den lægger sine æg på rengjort trærod eller sten. Et fuldvoksent par kan lægge omkring 1000 æg på ca. 3 mm., men det er kun en lille del af dem, som klækker, da et par ikke kan rengøre så mange æg, og hovedparten af æggene vil skimle. Æggene klækker efter ca. 3 dage. Efter 4-6 dage vil ungerne begynde at svømme. Her vil det hovedsageligt være hunnen, som passer ymglen. Hannens job er at holde rovfisk og ægtyve væk fra reden. Parret er meget ihærdig med at passe ungerne. Hvis der er mange trusler omkring dem, spiser de næsten ingenting. Så det er vigtigt, at man fodrer lidt kraftigere i denne periode.

Antal unger
1000

Info
Type
Cichlider, Central Amerika

Handelsnavn
-

Videnskablig beskrevet
Beskrevet af Hubbs i 1936

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Kroppen er hvid med en sort prik på halen.

Størrelse han
20

Størrelse hun
17

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
6.5

Max. pH
7.6

Min. akvarie
720

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
  • Cichlidesticks
  • Flagefoder
  • Myggelarver (Røde)
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Esben Korrektur, Laura 2012

    Udskrift venlig version